Exchange Server 2016 Yenilikleri

Her yeni Exchange Server sürümünde, değişen role mimarisine şahit olduk. Sürekli değişerek gelen Exchange Server yapısı, yıllar içerisinde 5 rollü mimariden önce 3 rollü mimariye düştü, sonrasında ise Exchange Server 2013 ile birlikte 2 rollü bir mimari ile (Client Access ve Mailbox) geldi. Exchange Server 2016 yine değişik bir mimari ile karşımıza çıkıyor ve yalnızca Mailbox rolü ile geliyor. Tabi edge rolü ayrı bir şekilde isteğe bağlı olarak kullanılabilir. Ancak kurumlar genellikle edge server rolü yerine bir smtp gateway kullanmayı tercih ediyorlar.

Microsoft, Exchange Server 2013 ile birlikte Hub Transport rolünü kaldırarak sonraki sürümler için köklü bir değişiklik yapabileceğinin sinyallerini vermişti. Tabi her ne kadar role mimarisi teke indirilse de aslında mailbox rolü tek başına, Client Access protocols, Transport service, Mailbox databases, Unified Messaging görevlerini yerine getirebilecek bir yeteneğe kavuşturuldu.

Mailbox sunucu rolü, client access yeteneği sayesinde yeni Exchange ile bir proxy gibi hizmet verebiliyor. Bu da, gelen trafiğin 2013 den 2016 ya veya 2016 dan 2013 e yönlendirilebileceği anlamına geliyor. Böylece geçişler eski taşıma senaryolarından çok daha kolay bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Tabi aynı zamanda istemci isteklerini karşılamasının yanı sıra routing görevi de yaptığını hatırlatmakta fayda var.

Tek role mimarisi biz sistem yöneticilerinin de çok işine yarayacaktır. Çünkü herşeyden önce rolleri ayrı sunuculara kurup bunların yönetim zorlukları ile uğraşmak zorunda kalmayacağız. Artık, hangi rolleri ayırmalıyım? sorusundan ziyade yapımda kaç tane sunucu bulundurmalıyım? sorusunu kendimize sorabiliriz.

Tabi tüm bunlardan önce kendimize sormamız gereken belki de en önemli soru Exchange Server 2016 mevcut yapımızı taşımak için hazır mı? olmalıdır. Maalesef bundan önceki sürümlerde sıklıkla karşılaştığımız üzere, ciddi uğraşlar sonucunda sağlıklı bir hale getirdiğimiz yapımızı yeni bir sürüme geçirmek hiç kolay değildir. Şuan için Echange Server 2010 ve 2013 çok kararlı çalışan sürümler ama bu durumlarını mevcut servis paketlerine borçlular. 2016 ya geçiş yapmayı düşünmeden önce en azından bir CU1 çıkmasını beklemekte fayda olabilir.

Peki tek yenilik role mimarisi mi? Hayır diğer yeniliklerden de bahsedelim;

  • Outlook Anywhere Mapi over Http özelliği geldi. Bir önceki sürümde bulunan Rpc over Http den daha hızlı çalışıyor.
  • Owa hem tüm browserlar ile uyumlu çalışıyor hem de mobil ve tablet sistemler tarafında ciddi iyileştirmeler içeriyor.
  • Document Collaboration özelliği sayesinde artık ekli dosyalarımızı sharepoint veya one drive üzerinden linkleyerek gönderebileceğiz.
  • Arama mimarisi düzenlendi. Eski yapıda sıkıntılara sebep olabilen bu özellik yeni yapı ile yoğunluğa bağlı olarak ortamda bulunan sunuculara dağıtılabiliyor. Böylece hem daha hızlı çalışıyor hem de web arayüzünden 10.000, shell üzerinden ise sınırsız mailbox için arama işlemi gerçekleştirilebiliyor.
  • Dag yapısında da değişiklikler var. Dag IP Adresses olmadan dag yapısı kurulabiliyor ve database failover zamanı bir önceki sürüm olan 2013 e göre %33 kısaltılmış durumda.
Kaynak
https://techcommunity.microsoft.com/t5/exchange-team-blog/exchange-server-2016-architecture/ba-p/603598

Hakan SÖYLEMEZ

İstanbul’da doğdum. Evli ve iki çocuk babasıyım. Bilişim sektörüne ilk adımımı Escort PC ile 2001 yılında attım. Burada 1 sene kadar çalıştıktan sonra Altıneller Bilgisayar isimli firmada bilgisayar kurulumları yapıp, yazıcı ve monitör taşıyarak meslek hayatıma çekirdekten adım attım. Üniversite ile eş zamanlı olarak Bilge Adam eğitim kurumunda Microsoft Sistem Uzmanlığı eğitimi ile öğrenim durumumu devam ettirdim ve bunun sonunda MCSE+S+M sertifikalarının sahibi oldum. Uzmanlık alanım Active Directory ve Exchange Server başta olmak üzere Microsoft sunucu sistemleridir. 2011 yılında danışmanlık sektörünün öncü şirketlerinden biri olan Beyaz Bilgisayar Danışmanlık Hizmetleri isimli kurumda “Sunucu Sistemleri Uzmanı” ünvanı ile meslek hayatıma yeni bir başlangıç yaptım. İlerleyen süreçte şirketimin teveccühü ile “Sunucu ve Sanallaştırma Sistemleri Grup Müdürü” pozisyonuna terfi ettirildim. 20 yılı aşkın süredir vermiş olduğum hizmetlerden edindiğim tecrübelerle kamu ve özel sektöredeki kuruluşlarda bir çok projeyi başarıyla tamamladım, bir çok kurumun ise alt yapısının kurulumu, yönetimi ve bakımında bulundum. Halâ aktif olarak Beyaz Bilgisayar’da müdürlük ve kıdemli danışmanlık görevimi devam ettiriyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu