Whatsapp Uçtan Uca Şifreleme

Whatsapp, uzun zamandır üzerinde çalıştığı ve nihayet dün itibariyle devreye aldığı güvenlik sistemi ile kullanıcılar arası görüşmeleri kriptolu bir şekilde şifreleyerek güvence altına aldı. Uzun zamandır diyoruz çünkü yetkililerin yaptığı açıklamaya göre uygulamanın bir çok platformda birden kullanılıyor olmasından ötürü devreye alınması bugüne kadar ertelenmiş.

Open Whisper Systems ile ortaklaşa geliştirilen sistem sayesinde iki kişi arasında yapılan mesajlaşmalar, whasatpp da dahil olmak üzere 3. bir kişi tarafından okunamıyor. Protocol olarak ise “The Signal Protocol” kullanılıyor. Tabi bu özelliği kullanabilmeniz için whatsapp uygulamasının son sürümüne sahip olmalısınız.

Uçtan uca şifrelemeyi kullanıma sunan Whatsapp, kullanıcıların mesaj ekranlarında bu bilgiyi sarı baloncuk şeklinde paylaşmaya başladı. Yukarıda yer alan ekran görüntüsünde de görülebileceği üzere Whatsapp, mesajda özellik ile ilgili kısa bir bilgilendirme yapıyor. Mesaj içerisinde “daha fazla bilgi” butonuna tıkladığınızda sizi ayrıntılı bilgilerin yer aldığı web sayfasına yönlendiriyor. Doğrula butonuna tıkladığınızda ise en sağdaki resimde görülen doğrulama ekranı geliyor. Peki bu ekran tam olarak ne demek oluyor? Açıklayalım;

Ekranda görülen barkod kodu, yalnızca konuştuğunuz kişi ile sizin aranızda özel olarak üretilen bir kod ve sayfanın altında yer alan kodu doğrula butonuna bastığınızda arkadaşınızın telefonunda yer alan barkod kodunu okutarak doğrulama sürecini tamamlayabilirsiniz. Hemen altta yer alan rakamlar ise 60 haneli olup yine sadece sohbete özel üretilen şifrelerin rakamsal karşılığıdır ve arkadaşınızın telefonunda da aynısı bulunmaktadır. Şifrelemeyi aktif etmek için doğrulama yapmanız gerekmez. Otomatik olarak whatsapp uygulamasının son versiyonunu kullanan tüm kullanıcılarda şifreleme özelliği aktif durumdadır ve devre dışı bırakılamaz.

Diyelimki arkadışınıza “Naber dostum?” yazdınız. Üçüncü şahıslar bu mesajı ele geçirdiklerinde görecekleri “&85/+ *0t)@*_” şeklinde anlamsız karakterler olacaktır. Bunu çözebilmelerinin tek yolu ise yalnızca sohbete özel koda sahip olabilmektir. İşte bu durum mesajlarımızın güvenliğini artırmaktadır.

Kaynak
https://www.whatsapp.com/faq/tr/general/28030015

Hakan SÖYLEMEZ

İstanbul’da doğdum. Evli ve iki çocuk babasıyım. Bilişim sektörüne ilk adımımı Escort PC ile 2001 yılında attım. Burada 1 sene kadar çalıştıktan sonra Altıneller Bilgisayar isimli firmada bilgisayar kurulumları yapıp, yazıcı ve monitör taşıyarak meslek hayatıma çekirdekten adım attım. Üniversite ile eş zamanlı olarak Bilge Adam eğitim kurumunda Microsoft Sistem Uzmanlığı eğitimi ile öğrenim durumumu devam ettirdim ve bunun sonunda MCSE+S+M sertifikalarının sahibi oldum. Uzmanlık alanım Active Directory ve Exchange Server başta olmak üzere Microsoft sunucu sistemleridir. 2011 yılında danışmanlık sektörünün öncü şirketlerinden biri olan Beyaz Bilgisayar Danışmanlık Hizmetleri isimli kurumda “Sunucu Sistemleri Uzmanı” ünvanı ile meslek hayatıma yeni bir başlangıç yaptım. İlerleyen süreçte şirketimin teveccühü ile “Sunucu ve Sanallaştırma Sistemleri Grup Müdürü” pozisyonuna terfi ettirildim. 20 yılı aşkın süredir vermiş olduğum hizmetlerden edindiğim tecrübelerle kamu ve özel sektöredeki kuruluşlarda bir çok projeyi başarıyla tamamladım, bir çok kurumun ise alt yapısının kurulumu, yönetimi ve bakımında bulundum. Halâ aktif olarak Beyaz Bilgisayar’da müdürlük ve kıdemli danışmanlık görevimi devam ettiriyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu